Mezinárodní žákovský Grasski kemp a FIS Children cup

IMG-20240805-WA0027Tak jako každý rok o prázdninách, tak i letos se od 4. do 9. srpna konalo mezinárodní soustředění travních lyžařů, zakončené dvoudenními FIS závody Grasski Children cup. Tento pětidenní kemp je určený pro kategorie U10 - U16 a také nováčky z řad talentů. Letošní rok je opravdu bohatý na pořádání významných travních soutěží v Česku, tak i pořadatelství letošního soustředění připadlo na Českou republiku. Díky účasti osmi států se počet závodníků, kteří přijeli do Orlického Záhoří, vyšplhal až k osmdesáti. Nejpočetnější výprava byla opět z Čech. Početné týmy dorazily také z Japonska a Itálie.

Hned první den se všichni naplno vrhli do trénování a celé pondělí trávili na sjezdovce v obřím slalomu. Po večeři pak proběhlo slavnostní zahájení s nástupem, kde byly představeny všechny zúčastněné země a jejich závodníci.

Další dva tréninkové dny byly zaměřeny na slalom a nácvik ghymkany. Závody ghymkany jsou kombinací slalomu, obřího slalomu, skoků a různých dovednostních prvků. Tato disciplína nepatří k těm rychlostním, ale rozhodně k divácky nejatraktivnějším. Středeční dopoledne si děti od lyží odpočinuly, ale rozhodně nelenily. Trenéři pro ně připravili celoodpolední „Hry bez hranic“. Osm smíšených týmů, jak věkově tak i národnostně, s vedením svých lídrů poměřili své síly na souši i ve vodě.

Čtvrtek už patřil mezinárodním závodům. Jako první přišla na řadu již zmiňovaná ghymkana. Ve dvou kolech, z nichž určoval pořadí lepší čas, si naši závodníci vyjeli - Eva Mervová a Petr Voborný 4. místo, Bára Mervová 6. místo, Kateřina Voborná 5. místo, Šárka Vaverková 7. místo a Aneta Svobodová místo 10.

Po obědě a krátké přestávce se pokračovalo slalomem. Doposud slunečné počasí vystřídaly mraky a vše naznačovalo, že se pojede za mokra. Ti nejmladší zvládli závod ještě za sucha. Po nich však vydatný déšť opravdu přišel a poslední kategorie žáků dojela závod v prudkém dešti a po poradě trenérů již jednokolově. Opravdu náročný slalom od švýcarských a italských trenérů nejlépe zvládla Eva Mervová a získala 1. místo, Petr Voborný si dojel pro stříbro a Kateřina Voborná se radovala z místa 3. Šárka po pádu a Bára po chybě nedokončily. Aneta Svobodová, coby začátečník, sbírala cenné zkušenosti a startovala jako předjezdec.

Posledním dnem celého kempu i závěrečným závodním dnem byl pátek, na který připadl očekávaný obří slalom. Začínalo se tréninkem a na všech byly vidět pokroky a touha je zúročit v závodě. Oproti slalomu se posunul cíl, a tak delší trať a dvě kola věstily krásný závod. První kolo bylo v režii rakouských stavitelů a zákeřný obřák potrápil nemálo závodníků. Druhé kolo připadlo konečně na české trenéry a domácí si ho užili do poslední branky. V nejmladší kategorii si pro 1. místo dojel Petr Voborný, 2. místo patřilo Evě Mervové a Kateřina Voborná získala 4. místo. Bára Mervová po pádu obsadila 8. místo. Šárka Vaverková se v kategorii U14 vyšplhala do top ten a obsadila též místo 8. Jediná zástupkyně ve starších žačkách, úplný začátečník v lyžování vůbec, Aneta Svobodová, nastoupila poprvé do své kategorie a s odhodláním se vydala na start až na samý vrchol sjezdovky. Po startu z rampy dojela na krásném 9. místě a od trenérů i závodníků se jí dostalo veliké pochvaly za odvahu. Po dokončení závodu už na všechny medailisty čekal závěrečný slavnostní ceremoniál s předáváním cen za všechny tři závody.

Po rozloučení se a poděkování prezidentem FIS Fausto Cerentin se už unaveni, ale spokojeni, všichni rozjeli domů. Další Český pohár se nezadržitelně blíží – 16.–18.8. Štítná nad Vláří - a nám zbývá už jen popřát štěstí k zúročení netrénovaných zkušeností.

Ski areál Fajtův kopecVelké Meziříčí
  • Výborné napojenína dálnici D1
  • 3 sjezdové tratěk dispozici
  • Délka svahu430 m
  • 200 parkovacích
    míst
    u sjezdovky
  • Rozhlednapřímo u svahu
  • Restauracea ubytování
Provozovatel

SKI KLUB Velké Meziříčí s.r.o. Fajtův kopec 1741
594 01 Velké Meziříčí

Kontakt

+420 566 523 458 Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Buďte s námi v kontaktu
Sledujte náš
facebook

F

Mediální partneři
Hitrádio VysočinaRádio Kiss HadyRádio KrokodýlMusic DataVelkomeziříčskoTopkarmotoMoravská televizeAsociace lanové dopravy
Partneři projektu
Kraj VysočinaMládež kraj VysočinaEvropské strukturální a investiční fondyFond Vysočiny
Nahoru